(untitled) (Przegląd Prawa Medycznego, 2022)
Zespoły ratownictwa medycznego zostały powołane w celu ratowania życia i zdrowia obywateli. Osoby wchodzące w skład zespołu ratownictwa medycznego (lekarz systemu, ratownik medyczny, pielęgniarka systemu) każdego dnia udzielają świadczeń opieki zdrowotnej osobom, które ich potrzebują. Podczas wykonywania swoich obowiązków służbowych są niejednokrotnie narażeni na różnego rodzaju niebezpieczeństwa ze strony pacjentów oraz ich bliskich. W związku z tym ustawodawca w art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym przyznał tym osobom ochronę prawną jaka przysługuje funkcjonariuszowi publicznemu w trakcie wykonywania obowiązków służbowych. W artykule zostaną omówione poszczególne przepisy dotyczące przestępstw, które mogą być popełniane na szkodę osób wchodzących w skład zespołu ratownictwa medycznego oraz obowiązujące w tym zakresie orzecznictwo.